Instrumenten

 Didgeridoo Yidaki
Didgeridoo / Yidaki
De didgeridoo vind zijn oorsprong in Australië in Arnhemland. Hier komt de yidaki vandaan. Dit instrument is door de Engelsen meegenomen en wisten niet wat het was. Door na de klank te luisteren, gaven zij het de naam didgeridoo. Echter, de tegenwoordige didgeridoos zijn niet te vergelijken met een originele yidaki van de aboriginals.
De didgeridoo is dus een kopie van de yidaki. 
Deze instrumenten worden bespeeld door middel van de circulaire ademhaling. Door deze techniek kan men een geluid produceren welke onafgebroken hoorbaar is. Het geeft een soort 'brommend'geluid.
 
 
Native American Indian flute
De fluiten die wij gebruiken zijn allen handgemaakt. Ze zijn afkomstig van verschillende bouwers uit diverse landen.
O.a. High Spirits, Charles Littleleaf en Jonah Thompson uit America, Bram van Overbeke (België) en Joop Overmars (Nederland).
Elke bouwer heeft zijn eigen manier van bouwen. Heel speciaal zijn de fluiten van Bram van Overbeke. Hij maakt ze van hout wat hij in de natuur vind. Dit hout wordt met respect behandeld en hij maakt er de mooiste fluiten van. De persoon waar de fluit voor gemaakt is, komt vanzelf naar de fluit toe, en is niet van tevoren bekent.
 
 
Native American Indian flute (dubbel)
Dit zijn 2 fluiten aan elkaar. De fluit zonder vingergaten blijft de basistoon aangeven. Met de andere fluit wordt de melodie gespeeld. Door ze samen aan te blazen krijgt men een voller en mooiere sound.
 
Native Ocarina
De native ocarina is een combinatie tussen de ocarina en een native American style Flute. Het geluid komt overeen met de houten fluit, maar omdat de ocarina een dichte fluit is klinken ze ondanks het kleine formaat een stuk lager.
 
Davul
Een davul komt uit Turkije, en is een grote trom met twee vellen. Het ene vel wordt bespeeld met een speciale stok. (de zware slagen). Het andere vel wordt bespeeld met een riet. (het navulwerk).
Dit instrument wordt ook wel Tupan genoemd. (Macedonië en Bulgarije).
 
Boventoon fluit
Bij deze fluit wordt de toon bepaalt door middel van het over blazen van de fluit, en het afsluiten van de onderkant met je hand. Hierdoor heb je geen vingergaten nodig. 
 
Kudu hoorn
De kudu-hoorn is de hoorn van een Afrikaanse kudu antilope. Als strijdhoorn werd de kudu-hoorn berucht. Toen de Matabele-krijgers in de 19de eeuw strijd voerden tegen Engelse troepen, bleken de Matabele-krijgers onderling over grote afstanden met elkaar in contact te staan. Hoe dat kon werd duidelijk toen men zich realiseerde dat het ver dragende vermogen van de kudu-hoorn daarvoor verantwoordelijk was. 
 
Mondharp
De mondharp is een klein tokkel instrument. Men plaatst het smalle gedeelte van het instrument tegen de tanden of lippen. (afhankelijk van het model). Nu kun je de lamel van het instrument aan tokkelen, de mondholte en de longen vormen zo de klankkast. Je kunt de klank veranderen door de vorm van de mond- en keelholte te wijzigen.
 
Fuyara
De fujara is een Slowaakse herdersfluit. De speelwijze is gebaseerd op het overblazen van het instrument. De muziek is onlosmakelijk verbonden met het leven en werk van de herders. Sinds de 19e en 20e eeuw wordt de fujara ook gebruikt door een groter deel van de bevolking. 
 
Sansula
De Sansula is een betoverende verbetering van de Afrikaanse Kalimba. De "duim piano" is gemonteerd op een huid, dat het geluid extra volume en resonantie geeft. Door het kantelen van de Sansula op een vlakke ondergrond, zoals een tafel ontstaat er een mooi Wah-Wah-effect.
 
RAV Vast Drum
De RAV Vast Drum is een tongdrum waarbij de tonen lang doorklinken. Hij is gemaakt in Rusland door Remyannikov Andrey Vladimirovich. Het is een hybride instrument welke ligt tussen de handpan en een tank/tong drum.
De drums die gebruikt worden zijn gestemd in D major en Low E Pygmy.
 
Alboka
De alboka is een typisch Baskisch instrument welke voorzien is van twee rieten. De kelk is gemaakt van een dierenhoorn, en rond de rieten zit een mondkap welke het mogelijk maakt dit instrument met circulaire ademhaling te bespelen.
 
Ocean drum
De ocean drum is een percussie instrument uit Pakistan, waarmee je het rustgevende geluid van de oceaan kunt produceren. Door middel van het rustig heen en weer kantelen van de drum, rollen de zaadjes in de drum heen en weer over de gespannen varkensblaas. Verschillende snelheden zorgen ervoor dat men een natuurlijk effect krijgt.
 
Djembé
De djembé is een West-Afrikaanse trommel die ontstaan is in het grensgebied van Mali en Guinée. Meestal worden ze uit 1 stuk hout gehakt en daarna verder bewerkt. Het vel op onze djembé is van geit. 
 
Udu Utar
De udu is eigenlijk een waterkan met een extra gat. Het werd bespeeld door Afrikaanse vrouwen voor ceremoniële doeleinden. De udu wordt gemaakt van klei. Het instrument wordt bespeeld met de hand. Door middel van je vingers kun je er veel verschillende tonen uit halen door er op te tikken. Ook krijgt men een 'bas'slag als je op het grote gat slaat. Je slaat dan als het ware de lucht uit de kan.
 
Benen kleppers
In het oude Egypte waren er al kleppers bekend in de vorm van handjes. Waarschijnlijk verving het klepperen daar het klappen in de handen. Daarna zijn in bijna alle culturen verschillende vormen van kleppers bekend geworden. Alkina gebruikt kleppers die gemaakt zijn van runder ribben.